jogging

En kvinna som tar aerobisk motion (som ger hjärtklappning)

Aerobisk motion  tillsammans med hjärnträning har potential att ge en lindrigare schizofreni särskilt om behandlingen ges till nyinsjuknade säger en  forskare om två nya studier.

I studien gavs kognitiv träning (typ minnesträning) och sedan socialkognitiv träning till en grupp nyinsjuknade i 10 veckor. En annan lika stor grupp fick dessutom 150 minuter aerobisk träning i veckan i dessutom. Hjärnträningen gav ingen förbättring i kognition, medan tillägget av aerobisk träning gav en signifikant förbättring.

En större studie gjordes i 6 månader på 32 nyinsjuknade fick hjärnträning och hälften fick dessutom också kraftig kroppslig träning. Forskarna blev förbluffade över resultatet. De med tillägg med kroppslig träning presterade 3 gånger bättre än andra gruppen i kognitionstester.

Forskarna anser att en nervtillväxtfaktor BDNF bildas vid träning och ger förbättringen i hippocampus genom att förbättra nervkontakterna. BDNF ökade med 35 % med de som fick motion, men inte alls vid hjärnträning.

Forskare hoppas att detta skall ge förbättrad arbetsförmåga och studieförmåga och öka chanserna till ett normalt liv.

Läs mer hos UCLA Newsroom.

Kommentarer   
Bitte
#5 Bitte 2016-04-14 22:13
Ångest är ibland handikappande. 8)
Admin1
#4 Admin1 2016-04-14 20:36
Citerar Geta:
Problemet är att man kan få för sig att ångesten minskar om man inte rör på sig.


Ångesten borde minska tycker jag om man joggar iväg, när man får ångest. Det blir en flyktreaktion och då borde ångesten minska. Men kanske inte vid psykotisk ångest och man känner sig förföljd för då följer säkert ångesten efter en. :-)
Admin1
#3 Admin1 2016-04-13 19:27
I början körde jag förutom joggning också ögonrörelser mot ångest. Jag låg i en soffa och sedan tittade jag så långt till vänster som möjligt utan att röra huvudet och sedan så långt till höger, som möjligt. Höll på så där i 5-10 minuter. Tyckte det fungerade riktigt bra mot ångest. Jag hittade på det själv för att ögonen låg väldigt nära hjärnan och då trodde jag effekten skulle bli bra.
Admin1
#2 Admin1 2016-04-08 19:54
När jag insjuknade, så började jag direkt med joggning 4-5 gånger i veckan. Så jag har redan kört den behandlingsmetoden kan man säga för 25 år sedan redan och jag har ju lyckats hyfsat. Så här efteråt, så kanske jag skulle tränat mer om jag läst detta. Det är lite Rouseauanskt över detta och kroppsarbetets fröjder. Det jag funderar över med denna studie är om det kanske är bättre med enbart aerobisk motion och hoppa över hjärnträningen.
Geta
#1 Geta 2016-04-08 15:31
Problemet är att man kan få för sig att ångesten minskar om man inte rör på sig.

Du har inte rätt att posta kommentarer