Sök efter typ av självhjälp

Att höra röster i sitt huvud är en erfarenhet som ofta hänger samman med psykisk sjukdom, men inte alltid.

Hur kan man lära sig att leva med sina röster och var kommer de ifrån?

Lyssna på radioprogrammet hos Sveriges Radio. Tack Geta för tipset!

Kommentarer   
Geta
#5 Geta 2019-06-04 21:00
Schizofreni förklarades med perceptioner och hur hjärnan är organiserad.
Admin1
#4 Admin1 2019-06-04 20:16
Mina röster var högljudda och aggressiva, men när jag fick antipsykotika blev de tystare och vänligare. Ibland rent av hjälpsamma. De ändrade sig totalt.
Geta
#3 Geta 2019-06-04 19:57
Läkaren hade inte erfarenhet av att någon av hennes patienter hade vänliga röster.
Admin1
#2 Admin1 2019-06-04 18:51
Vanliga personer kunde höra röster vid stress. Vid stress kan vanliga personer få depersonalisation dvs man känner inte igen sig själv eller armar eller ben t.ex. En teori om röster är att man inte känner igen sina egna tankar och de upplevs som främmande, vilket gör att de förvandlas från tankar till röster. Svårt att säga om det gäller vid schizofreni, men depersonalisation förekommer liksom jagstörning (ipseitetsstörning), där kroppen flyter ihop med omgivningen. I hjärnan finns jagcentrum och om jag håller i ett äpple, så vet jagcentrum att jag håller i äpplet. Men om jag centrum störs, då kanske jag tror någon annan håller i äpplet.
Admin1
#1 Admin1 2019-06-04 18:48
Jag har lyssnat till programmet, som var riktigt bra, men samtidigt så inser jag att man inte hanterar rösterna rätt idag. Har man skrikande aggressiva röster är det nog psykos på gång eller så saknar antipsykotikan effekt. Har antipsykotikan effekt blir rösterna snälla och hjälpsamma. När det inte är så är det något problem med medicineringen - den tas inte eller effekten är otillräcklig. Efter att ha lyssnat på programmet så inser jag att det här behärskar man ännu inte. Man har fel angreppspunkt. Det är inte vad rösterna säger utan röstvolym, aggressivitet, uppmaningar, som är intressant.

Du har inte rätt att posta kommentarer