Ett särskilt hjärnnätverk, som utvecklas sist i hjärnan visar först tecken på hjärnskadliga förändringar, som kan kopplas både till hög ålder, schizofreni och Alzheimers.

De studerade den grå substansen i hjärnan, som utvecklas sent i tonåren. Den är kopplad till både intellektuell kapacitet och långtidsminne.

Med magnetröntgen på personer mellan 8 - 85 år upptäcktes att ett särskilt nätverk i den grå substansen som hade kopplingar till de mest överordnade delarna av hjärnan utvecklades senast och skadades först vid högre ålder.

Hos personer med schizofreni och Alzheimers hittade de också liknande "åldersförändringar". Chimpanser saknar dessa hjärnnätverk och de verkar varken kunna få schizofreni eller Alzheimers.

Tidigare har det inte funnits bevis för att schizofreni och Alzheimers drabbade samma del av hjärnan. Schizofreni kallades först förtida demens eller precox dementia.

Läs mer hos Medical News Today.

Kommentarer   
Admin1
#1 Admin1 2014-11-27 13:50
Alzheimers innebär en successiv kognitiv försämring, medan vid schizofreni är den kognitiva försämringen konstant. Så Alzheimers är mer en gallopperande form av schizofreni. Det är fel att kalla schizofreni för Alzheimers, eftersom schizofreni uppträder först.

Lite lustigt att apor saknar dessa nätverk, som verkar störda eller förstörda vid schizofreni eller Alzheimers. Det skulle ju innebära mer aplika hjärnor än andra. Frågan är hur dessa delar av hjärnan påverkar oss i övrigt. Om man skulle försöka slå ut dessa nätverk skulle ju schizofreni och Alzheimers försvinna om det här med aporna var korrekt.

Du har inte rätt att posta kommentarer