Bengt Annebäck, psykiater och leg. psykoterapeut

Vi skulle kunna åstadkomma en radikal förbättring av psykiatrin även utan lagändring, med det nytänkande som Norrtäljemodellen innebär, skriver Bengt Annebäck.

Läs mer i Dagens Medicin.

Kommentarer   
Geta
#3 Geta 2018-12-20 17:55
Vilka enorma rörelsebiverkningar som Sanne hade i filmen. Vet inte varför hon rörde sig så?
Admin1
#2 Admin1 2018-12-20 17:02
En sak som är intressant med Sanne fallet och hennes amfetaminmissbruk är att förr testade man om nya antipsykotika hade effekt genom att ge råttor amfetamin. Sedan testade man om det nya antipsykotikat hade effekt på råttans amfetaminpsykos. Amfetamin frisätter dopamin och höjer det och ger psykoser.
Admin1
#1 Admin1 2018-12-19 18:17
Uppdrag granskning gav en delvis felaktig bild av psykiatrin. Sanningen är att hälften av psykiatrins sängplatser upptas av tvångsvård och rättspsyk, varav 75 % har missbruk. Psykiatrisk vård handlar mycket om vård av missbrukare, men de måste ha psykossjukdom (allvarlig psykisk störning) och bli farlig för sig själv eller andra eller bli dömda till rättspsyk. Felet idag är nog att vården är inriktad på symptomen snarare än missbruk. Men tvångsvård varar 3 månader, så det blir en paus från missbruket. Sanne som programmet handlade om missbrukade amfetamin och fick psykoser, men som snabbt försvann med antipsykotika. Svårt att hjälpa henne när hon vill fortsätta med missbruket och få psykoser. Kanske depåinjektioner med antipsykotika kan ge skydd mot amfetaminpsykos, men då kanske hon byter till annat missbruk.

Du har inte rätt att posta kommentarer