Ida Kåhlin, förbundsordförande Sveriges arbetsterapeuter är en av undertecknarna till debattartikeln som skrivits i samarbete med Lena Haglund, docent i arbetsterapi vid Linköpings universitet och Lena-Karin Erlandsson, docent i arbetsterapi vid Lunds universitet.

Tyvärr saknas viktiga metoder för praktiska övningar i Socialstyrelsens nya förslag på riktlinjer gällande levnadsvanearbete, metoder som har fokus på vardagliga rutiner och som är särskilt betydelsefulla för sårbara personer, skriver tre debattörer.

Läs mer i Dagens Medicin. Tack Cosmos för tipset!

Kommentarer   
Geta
#4 Geta 2018-02-14 21:31
Men förr, när det fanns gott om pengar i psykiatrin brukade man inte informera om hälsosamma vanor. Det hade varit bra med tips. Det verkade som de inte tyckte att det var deras bord.
Admin1
#3 Admin1 2018-02-14 20:55
Psykiatrin har svårt att uppfylla kraven på att erbjuda läkare och sjuksköterskor åt oss alla. Levnadsvanor hamnar ner på listan. Det krävs mer resurser för psykiatrin eller att man köper hälsotjänster av andra, som t.ex apoteken, som kan hålla kurser åt sina kunder, som psykiatrin betalar.
Geta
#2 Geta 2018-02-14 18:45
Min erfarenhet är att psykiatrin inte ens samtalar om hälsosamma vanor. De vill inte låtsas om att man går upp i vikt av medicinen.
Admin1
#1 Admin1 2018-02-14 18:31
Det finns ett program Simple för schizofreni med gruppövningar.

Ett enkelt, lättanvänt och gratis program (SIMPLE), som förändrar fysisk aktivitet, livsstil och ätande resulterar i 5 % (2,14 kg) viktminskning eller mer och ingen viktuppgång 6 månader senare för personer med schizofreni och antipsykotika visar en ny randomiserad studie.

Programmet handlar om repetition, KBT, betalning för matinköp (hälsosam mat är dyrare) och matinhandling allt i grupp.

http://www.viska.se/nya-lakemedel/ny-behandling/5350-nytt-program-for-att-fa-viktnedgang

Du har inte rätt att posta kommentarer