Professor Kjell Asplund

Företrädare för en utredning om komplementär och alternativ vård (Kav), beställd av regeringen, vill utöka förbudet för andra än hälso- och sjukvårdspersonal att behandla allvarliga kroppsliga och psykiska sjukdomar.

I stället föreslås ett totalförbud att behandla alla allvarliga sjukdomar med alternativa behandlingar, som att exempelvis ersätta läkemedel vid schizofreni med alternativmedicinsk behandling.

Det ska vara tillåtet att använda komplementära och alternativa metoder för att lindra symtom.

Läs mer i Dagens Medicin.

Kommentarer   
Admin1
#7 Admin1 2019-06-12 20:31
Att själv avbryta antipsykotikan kan bli kriminaliserat enligt nya lagen för det borde bara psykiater har rätt att göra. Vi får väl se vad som händer framöver. Det kan finnas lagrum för detta.
Admin1
#6 Admin1 2019-06-07 16:56
Citerar Geta:
Vad menas med alternativ vård vid schizofreni?

Det kan vara homeopati, ortomolekylär medicin med B-vitaminer eller t.ex kinesisk eller ayurvediska traditionella mediciner. Alltså mediciner som saknar modern vetenskaplig dokumentation.
Geta
#5 Geta 2019-06-06 14:17
Mitt onda kolesterol behandlar jag med rödris från Hälsokosten. Tålde inte statiner. En diabetessköterska tipsade mig och det är effektivt utan besvärliga biverkningar.
Admin1
#4 Admin1 2019-06-06 14:07
De säger att bara hälso- och sjukvårdspersonal får behandla allvarliga sjukdomar, som t.ex schizofreni. Det kan tolkas som att anhöriga och patienten själv får inte ersätta antipsykotika med t.ex örtpreparat. Men däremot får man lägga till örtpreparat själv. Nu tror jag att det främst är homeopater och alternativbehandlare lagen riktar sig mot, men som patient och anhörig kan man nog som det är skrivet drabbas.
Geta
#3 Geta 2019-06-06 11:00
Kan det vara slänggunga och kalla bad som användes förr i psykiatrin?
Klanggedin
#2 Klanggedin 2019-06-06 05:32
Exakt vet jag inte men alternativ vård är sådan vård som inte har något vetenskapligt belägg bakom sig. Huskurer är ett exempel på det därför att man genom forskning visat att det är placebo i många fall. Alternativ medicin är helt enkelt inte pålitligt.
Det finns mycket alternativvård från österländsk tradition där man dödat djurarter som noshörningar, tigrar etc för att man tror att delar av djuret ska ha medicinska egenskaper.
Geta
#1 Geta 2019-06-05 22:40
Vad menas med alternativ vård vid schizofreni?

Du har inte rätt att posta kommentarer