Malin Josephson är forskare vid Inspektionen för socialförsäkringen.

Hon var en av talarna vid gårdagens seminarium ”Sjuk på fel sätt?” som anordnades av Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, NSPH, och Svensk socialpolitisk förening. 

Åtminstone två av hennes slutsatser torde alla kunna enas kring.

Den ena handlar om att det måste finnas en balans mellan krav och förmåga för att individer inte ska duka under på arbetsmarknaden.

Läs mer i Dagens Nyheter. Tack Geta för tipset!                                      

Kommentarer   
Admin1
#2 Admin1 2013-11-17 22:53
Citat ur artikeln:

"Malin Josephsons andra kloka på­pekande rörde det orimliga i att hantera ”psykiska diagnoser” som något enhetligt på ett sätt man inte skulle göra med kroppsliga sjukdomar. Precis som det är en stor skillnad på förkylning och spridd cancer, är det skillnad på lätt ångest och schizofreni."

Tyvärr har en del här med schizofreni blivit nekade sjukersättning eller aktivitetsersättning. Alla som drabbats av detta har mått väldigt dåligt. Tycker med tanke på detta att de med schizofreni som vill ha sjukersättning bör få det eller alternativt ett bättre betalt och meningsfyllt jobb. Att bara bli nekad ersättning med en sjukdom som schizofreni är helt oacceptabelt.
Gäst
#1 Gäst 2013-11-15 01:32
undrar vad felsätt är speciellt när det råder den stora arbetslöshet som råder ska man kasta in personer som inte orkar gå upp ur sängen på grund av svåra vanföreställningar eller på grund av tortyr? Men självfallet ska psyk hjälpa personer tillbaka till arbetslivet så fort det är möjligt. dock så är det många som luras i fällan att gå fel väg tillbaka.

Du har inte rätt att posta kommentarer