Berg och dalbana

Överläkaren och psykiatern Ulf Brettstam har skrivit om cykloid psykos i Wikipedia, vilket är bra eftersom informationen på svenska om cykloid psykos har varit sparsam.

Cykloid psykos är en funktionell psykos, det vill säga en psykos som saknar påvisbar organisk orsak, som återkommer i cykler (recidiverande) i form av akuta psykoser.

Den cykloida psykosen är alltså endast delvis beskriven i de diagnostiska klassifikationssystem som används i Sverige och internationellt och benämns häri akut polymorf psykotisk sjukdom, med eller utan schizofrena symtom. (F23.0 ICD 10).

Cykloid psykos är trots detta en egen specifik sjukdom som är skild både från den mano-depressiva sjukdomen och från schizofrenin, och detta trots att den cykloida psykosen kan innefatta såväl bipolär (grundstämningsförskjutningar) som schizofrena symtom.

Vid förlossningspsykoser är drygt hälften cykloid psykos.

Läs mer i Wikipedia

Kommentarer   
stefan
#6 stefan 2015-08-22 13:54
Återkommande psykoser som saknar påvisbar organisk orsak passar nog in på många här?

Mvh stefan
Admin1
#5 Admin1 2015-08-19 15:59
Skulle gissa att de flesta som skriver på Wikipedia gör det för de retar sig på att det står fel. Egentligen borde statliga experter rensa och sanera den medicinska informationen där. Många kollar i Wikipedia och det kan stå bättre där om symptom än i självhjälpsböcker.
Geta
#4 Geta 2015-08-19 15:29
Ja, ibland undrar man om det är något allvarligt som barnen gråter över eller om det är över utebliven glass eller godis.
björk
#3 björk 2015-08-19 15:25
jag skulle berätta om ett barn, som den 18/8 fick Sinnes"fall" eller föll i vansinnig gråt. han hade just med sina föräldrar avverkat en handling inne på Malmborgs. Jag kunde känna igen mej i honom trots att han bara var i sisådär 3,4,5 års åldern... Men den dära psykiska illmariga känslan att man just plötselit just förlorat allt. I en och samma veva och att komma tillbaka till var man var innan, innebär en riskfylld kantad väg. skulle skriva det. Jag har ju inga känslomässiga band sådära på ett "över intakt" vis iofs... Det är skillnaden. :-) :-) :-)
Geta
#2 Geta 2015-08-18 22:03
Om man skriver något på Wikipedia som inte är så skärpt, så ändras det väl fort av någon annan.
Ready
#1 Ready 2015-08-18 21:11
För att skriva på Wikipedia måste man noga vara både skärpt och bildad. Är ändå lite förvånad över de som orkar göra det. De tjänar ju inget på det.

Du har inte rätt att posta kommentarer