Herman Holm

Vi saknar ett systematiskt arbete kring de psykosociala faktorer som utlöst, bidragit till eller underhållit det psykiska illamåendet, skriver Herman Holm och Bo Knutsson som här resonerar kring svårigheten med diagnoser inom psykiatrin.

Läs mer i Läkartidningen.

Kommentarer   
scannercicret
#3 scannercicret 2014-08-03 05:34
Det finns sprutor som det dröjer minst 6 månader innan läkaren vill sänka en halv milliter till en hel milliter. Vidare kan en del mediciner inom sänknings frasen orsaka nya psykoser. Jag fick på den tiden samma psykos som min mamma redan har gått igenom. Det vill säga att psykisk tro att min pappa vänsterprasslar.
scannercicret
#2 scannercicret 2014-08-03 05:24
Trellafon (ljud) medicinens depåspruta, med gav sig biverkan på mig, är att inom en eller om det var två veckor, så kunde jag slutligen, inte äta själv. Utan jag behövde matas. Sedan efter det, att åter ha fått Tellafon (ljud) medicinens depåspruta, så dröjde det inom två timmar så var jag funktionsduglig igen.
Admin1
#1 Admin1 2014-06-25 22:48
Han skriver att avbryta medicineringen orsakar att symptomen återkommer på grund av receptorpåverkan.

När man slutar med antipsykotika skall man trappa ner dosen under 2 veckor till 2 månader och då inträffar inte den effekten han talar om. Egentligen är det alltid bäst att trappa ner dosen av läkemedel. Man kan få liknande reboundeffekter av andra läkemedel än psykofarmaka, så det är ingett unikt för psykofarmaka utan kan hända med t.ex Treo att man får huvudvärk när man slutar tvärt.

Han säger att schizofreni inte har ökat i frekvens utan ligger kvar på samma nivå som längre tillbaka. Så överdiagnostik av schizofreni är inget problem.

Det allvarliga inom psykiatrin är den dödliga underdiagnoseringen av kroppsliga sjukdomar vid schizofreni, men det berör de inte alls i artikeln. Som jag tidigare påpekat borde psykiatrin också kunna erbjuda kroppslig vård genom att anställa allmänläkare på klinikerna.

Du har inte rätt att posta kommentarer