Simulerad psykotisk sjukdom är vanligare än många psykiatrer vill tro.

Simulerad sjukdom kan gå oupptäckt under många år.

Genom att införliva simulerad sjukdom i sin kliniska världsbild förbättrar läkaren sin diagnostiska förmåga.

När en läkare väl upptäckt sin första simulant blir det lättare att upptäcka and­ra.

Läkare har moralisk skyldighet att försöka upptäcka simulanter och därmed för­hind­ra att de parasiterar på sjukvården och sjukförsäkringen.

Läs mer i Läkartidningen.

Kommentarer   
Schizofreni
#12 Schizofreni 2022-04-23 07:45
Länken till Läkartidningen fungerar inte.
https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/2011/11/simulerad-psykotisk-sjukdom-vanligare-an-psykiatrer-vill-tro/ fungerar bättre.
sodergardfia
#11 sodergardfia 2022-04-22 22:50
Tidvis har jag trott att jag har simulerat. Givetvis har jag ALDRIG simulerat på riktigt. Jag har fått för mig att jag simulerat när jag varit nästan frisk men ändå haft kvar viss störd verklighetsuppfattning. En period sa jag gång på gång till psykiatrin att jag simulerade bara, men tack och lov förstod de att det inte var så egentligen. Jag lyckades faktiskt bli utskriven från piva en gång genom att skriva ett brev där det stod att jag bara hade ljugit på psykakuten. Men det var antagligen inte bara brevet som fick mig utskriven. För jag satt i mitt rum och grät högt och skrek gång på gång JAG VILL INTE VARA HÄÄÄÄR!!! Och jag var väl bara gränspsykotisk , så jag kunde välja själv om jag ville hem, för jag hade inte lpt. Jag skulle egentligen till en annan avdelning än piva dagen därpå. Nu för tiden skäms jag och ångrar att jag skrek och skrev brevet så jag kom hem i onödan.
Geta
#10 Geta 2011-11-05 10:58
Sedan tror jag att läkare ibland skriver ut intyg under hot.
Admin1
#9 Admin1 2011-11-05 02:37
Jag fick intrycket att mammorna med simulerad psykossjukdom enbart verkade psykiskt sjuka i kontakterna med psykiatrin, i kontakten med barnmorskor och liknande var de normala. Konstigt att inte läkaren kollade om simulanterna hämtade ut sina antipsykotika som de fått utskrivna.
Geta
#8 Geta 2011-11-04 21:28
Konstigt att läkarna inte har velat sätta in någon behandling utan bara sjukskrivit och sjukpensionerat och tilldelat personliga assistenter. Det är en hund begraven här.
Isa-Alise
#7 Isa-Alise 2011-11-04 18:29
Jag kan inte tänka mig att så många som 5% skulle simulera psykos. Det är inte precis en merit att vara psykiskt sjuk. Fortfarande finns mycket diskriminering och stigma. Mammorna med barn som sägs simulera psykos i artikeln riskerar ju att bli fråntagna sina barn i värsta fall. Det är nog inte många som vill ta en sådan risk.
Jocke
#6 Jocke 2011-11-04 14:23
Jag tänker så här, många påstår att jag är normal, fastän jag påvisar tydliga symptom på schizofreni! Simulant har nog ingen rakt sagt inte utbrustit i. Men det är allvarligt när man skyller ifrån sig. Det är nog samma sak med hörseln, jag har problem även där, trots att situationerna tydligt säger att jag inte förstår. På ngt sätt så tycker jag det är fel någonstans om ifrågasäättande röster tillåts stå oemotsagd. Detta är tvärtemot mitt normala beteende, men snart ger jag upp försöken att förklara att jag verkligen behöver hjälp med dessa två funktionshinder.
Admin1
#5 Admin1 2011-11-03 21:42
Sensodetect påstås ha 80-90 % träffsäkerhet, men den är inte så välutprovad än. Det finns också ett amerikanskt blodtest, som kostar 14000 kr, och det har 80 % träffsäkerhet. Sedan finns det en japansk apparat med infrarött ljus, som har 80 % träffsäkerhet. Så det finns tre metoder för diagnostik och en till befinner sig under utveckling.

Jag vet att rättspsykiatrin har varit intresserad av Sensodetect. Rättspsykiatrin gör nog mer noggranna undersökningar än vanliga psykiatrin och de observerar också sina patienter länge och inte bara en halvtimme eller så.
Vatten
#4 Vatten 2011-11-03 20:27
Skulle verkligen vara intressant att få veta lite mer om detta, speciellt med mördare som gärna vill ha något att skylla på, vilket tydligen gått att göra lite till och från. Undrar hur tex sensodetect skulle fungera i detta fallet...
Geta
#3 Geta 2011-11-03 17:49
Tänk om de flesta med psykos kommer att tas för simulanter i framtiden.Vi kommer kanske alla att friskförklaras då.

Du har inte rätt att posta kommentarer