Testa Viska-appen

Viska erbjuder gratis en självhjälpsapp.

För äldre android finns installationspaketet här och för android 7 och över här.

Om du har ios , android och PC, så finns den som webb-app att testa här:

https://www.viska.se/app

Forumet kan bara läsas nuGå hit för att posta i forum https://www.viska.nu/ 

 

Prenumerera på nyhetsbrev

Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden med nyheter. Skriv in din e-postadress i rutan nedan.

10 intressanta psykofarmaka under utveckling

Uppgifter

Klicka på bilden så syns den i ett större fönster

Framtagandet av nya psykofarmaka har drabbats av många bakslag.

Lyckligtvis finns det ett antal nya psykofarmaka under utveckling.

De erbjuder inte bara löften om nya behandlingar för att hjälpa patienter utan de främjar också vår förståelse av hjärnfunktion och dysfunktion.

Följande är ett urval, i ingen speciell ordning, av läkemedel i olika stadier av klinisk utveckling.

Läs mer hos Psychiatric Times.

Ett stort problem är att c:a 20 % inte får effekt av neuroleptika och även Leponex. För dessa personer har ingen läkemedelsbehandling funnits mot positiva symptom, vilket är problematiskt.

Narkosmedel Ketamin kan framkalla schizofreni-liknande symptom hos normal personer, som kan blockeras av glutamatblockeraren Lamictal. Lamictal används normalt mot epilepsi.

Därför har Lamictal testats hos personer med schizofreni i kombination med atypiska neuroleptikat Leponex. 34 inlagda personer med schizofreni och utan effekt av neuroleptika ingick i en dubbelblind, placebokontrollerad 14 veckors cross-over prövning, där 200 mg Lamictal per dag gradvis lades till Leponex.

Lamictal reducerade positiva symptom med 30 % och andra psykopatologiska symptom med 40 %, men hade ingen effekt på negativa symptom.

Detta är första beviset från en noggrann prövning av en effektiv läkemedelsbehandling i behandlingsresistent schizofreni och tyder på att både positiva och allmänna psykopatologiska symptom vid schizofreni kan kontrolleras av ett läkemedel, som inte är en dopaminblockerare. Det är i linje med att en ökad glutamat nervtrafik bidrar till positiva symptom vid schizofreni.

Kommentar:

Utan tvekan ett genombrott och en stor nyhet. Ytterligare och längre studier krävs för att säkerställa effekten och eventuella biverkningar av kombinationen. Troligen kommer detta att prövas ganska omgående i landet, eftersom Lamictal finns sedan länge tillgängligt att skriva på recept.

Källa:

Jari Tiihonen, Tero Hallikainen, Olli-Pekka Ryynänen, Eila Repo-Tiihonen, Irma Kotilainen, Markku Eronen, Päivi Toivonen, Kristian Wahlbeck och Anu Putkonen
Lamotrigine in Treatment-Resistant Schizophrenia: A Randomized Placebo-Controlled Cross-Over Trial
Biological Psychiatry under publicering

Läs också: Epilepsimedin förstärker effekt

Du har inte rätt att posta kommentarer