Engelska forskare har konstruerat ett hjärnträningsprogram för schizofreni, som kan förbättra vardagen.

Det kan kanske möjliggöra studier och arbete efter diagnosen.

En liten studie på 4 veckor fann förbättring i minne och inlärning.

Dataprogrammet handlar om en trollkarl, som kan gå in i olika rum och öppna lådor med saker. Sedan skall man minnas var sakerna finns Det är en test på episodiskt minne.

Efter träningen så  gjordes mindre fel på minne och funktionsförmåga. Resultatet tyder på att de kan fungera bättre i vardagen. Eftersom spelet är så intressant, så kan även de med dålig motivation spela det och träna upp sin hjärna.

Läs mer hos BBC.

Kommentar  
Jag tror inte vanliga dataspel fungerar, eftersom det har jämförts med hjärnträning och inte givit effekt. Däremot kan dataspel som Memory kanske ge viss effekt. Ett hjärnträningsprogram genomgår kliniska tester i USA.
Det går säkert lika bra att spela ett vanligt dataspel som kräver lite tankearbete.
Är inte detta samma nonsens igen att personer som har fått en diagnos är precis likadana och de kan inte ha fungerande hjärnor? Trots att inget test visar det. Varför inte testa funktioner?
Bemötandet inom psykiatrin bidrar inte till ökad normalitet.
Man märker inte själv att man är originell. Man tror att man är hur normal som helst.
Det händer någonting med hjärnan vid schizofreni som gör att man förlorar någonting som ger ett friskt och sunt intryck.
Kan trollkarlen trolla, så att man inte blir mobbad på arbetsplatsen?
Har man schizofreni så kan arbetsgivaren få bidrag och får lägre lönekostnad. :-) Fast mest privata företag verkar intresserad av lägre kostnader och inte skattefinansierade.
Men det finns ju inte ens jobb till friska människor?
I Sverige brukar programmet Robomemo användas för minnesträning och några här har fått det. Förbättringarna har legat på 30-40 %. Robomemo utvecklades för ADHD ursprungligen.

Det finns speciell hjärnträning vid schizofreni i Sverige som kallas för IPT-k.
http://www.battrepsykosvard.se/wp-content/uploads/2014/06/kunskapsblad_ipt-k.pdf

Det finns också programmet Thinking skills for work, som verkar fördubbla chansen till arbete vid schizofreni = 60 % kan arbeta

http://www.viska.se/index.php/ny-behandling/5971-snart-kan-60-arbeta-tack-vare-battre-tankeformaga