Norge

Erfarenheter från Norge visar att självvald inläggning kan leda till färre överbeläggningar och minskat våld inom heldygnsvården. 

Vi hoppas kunna se liknande resultat här, säger Michael Viklund, som leder projektet Självvald inläggning vid Norra Stockholms psykiatri. 

Läs mer hos Norra Stockholms Psykiatri.

Kommentarer   
Geta
#4 Geta 2015-03-15 21:46
Har alltid lagt in mig frivilligt men någon gång har det konverterats till LPT. Ingen har sett snett på mig på grund av det. Har inte diskuterat det med medpatienterna.
vnv
#3 vnv 2015-03-15 21:23
:-?
vnv
#2 vnv 2015-03-15 21:13
När jag lagt in mig själv frivilligt på HSL har medpatienter & personal "tittat snett" på mig och undrat vad jag gjorde på avdelningen... Vård?? Förvaring! =(
Admin1
#1 Admin1 2015-03-15 15:08
Kan vara värt att testa, men att försöka hitta sätt att minska medicinavbrotten vore en bättre idé, eftersom medicinavbrotten står för 75 % av tvångsvården. Tvångsvård utgör hälften av de som är inlagda på psyk.

Annars vet jag att vissa psykiatrer höjer dosen av antipsykotikan tillfälligt för att minska risk för psykos. Inläggning är en dyr metod jämfört med doshöjning som knappt kostar något. Idag så ger man ganska små doshöjningar vid psykostecken, men kanske borde man testa maximaldos och se vad som händer. En svensk studie visade att höga doser antipsykotika minskar självmordsrisk. Så det kan kanske vara bra med höga doser om man får ändå en psykos. En psykos höjer sjävmordsrisken 5 gånger.

Ett annat problem är att psykoser kan komma plötsligt och utan varningstecken.

Du har inte rätt att posta kommentarer