En utprovning av antipsykotikat Cariprazin har för första gången påvisat effekt mot negativa symptom - tillbakadragenhet, avsaknad av känslor och apati.

Det var en fas III prövning och cariprazin blockerar främst dopamin-3-receptorer, men även den vanliga D2-receptorn.

Effekten på D3-receptorn tros ge effekt på negativa symptom.

Cariprazin jämfördes med Risperdal och förutom att negativa symptom minskade, så förbättrades personlig- och socialförmåga. Tidigare har cariprazin bevisad effekt mot positiva symptom. Cariprazin kan snart komma att godkännas i USA.

Läs mer hos EurekAlert.

Kommentarer   
Admin1
#1 Admin1 2015-09-01 17:46
De flesta nyare antipsykotika ger en reduktion på negativa symptom och den effekten är starkast vid första psykosen. Tidigare har man inte mätt detta innan antipsykotikan lanserades undan det har kommit efteråt. Men eftersom Carprazin gav mindre negativa symptom än Risperdal, så är det antagligen bättre än de andra. Zeldox och Solian har tidigare ansetts bäst vid negativa symptom. Det skall bli spännande att följa cariprazin. Det befinner sig under registrering i USA, men ett problem fanns med preparatet. Högsta dosen gav sämre effekt än dosen under och det skulle de förklara. Annars har preparatet effekt mot positiva symptom.

Du har inte rätt att posta kommentarer